You are here

Как се пише научно популярна статия?

Може да видите изискванията за публикация в сп. “Българска наука” тук.

blog-statia0От опита, който имаме през годините, сме забелязали, че това са най-неясните неща сред авторите и сме се постарали да бъдат много кратко и ясно обяснени, за да не се губи време в четене, а да се пише и твори наука.

По принцип, само научните статии задължително трябва да имат “Резюме” или “Abstract” и ключови думи, но ние ги искаме (от скоро), за да се индексира по-добре в търсачките и авторският текст да бъде по-лесно намиран и да излиза първи при търсене. Също така, в списанието публикуваме много текстове, а чрез резюмето читателят ще може бързо да се ориентира дали ще му е интересно или ще му свърши работа, ако прави проучване.

Другото важно нещо е дължината на текста. Ние сме сложили примерен максимум от 15 страници, но лично аз препоръчвам текстът да не е повече от 10 стр. и да бъде с богат снимков материал. Това гарантира повече четения. Дигиталната ера обича късите текстове, повече снимки и видео, които да “разказват” това, което може да бъде в текста. След време дългите текстове в интернет ще се четат само от най-заинтересованите и специалистите, но трябва да отбележа и това, че хората все пак четат списания, а не Фейсбук или Туитър. Интересното е, че статиите наистина се четат независимо колко са дълги. Всеки си има интереси, а ние предлагаме много широка гама от текстове, които покриват различни области на познанието.

blog-statia

Не по-малко важни от текста са изображенията. Почти няма текст, в който да не могат да се вкарат тематични изображения, които да направят статията още по-добра, а на читателя му е много по-приятно да чете, когато има повече снимки, графики и графични пояснения. Винаги в Google Images могат да бъдат намерени всякакъв вид изображения, които да бъдат ползвани за вашите статии. Отделяйте време да намерите най-подходящите и да ги сложите към статията. Важно е тези изображения да са с хубаво качество и в отделни файлове с име на файла, което пояснява снимката или къде да бъде в текста. Не е препоръчително имената на снимките да бъдат 005584.jpg. ТРЯБВА да са лесно разпознаваеми – например, ezeroOhrid-nauka.bg.jpg.

Ако дадена снимка трябва да се сложи на определено място в самия текст, това трябва да е описано в текста. Например, ако след даден абзац или изречение, трябва да има снимка с името ezeroOhrid-nauka.bg.jpg, то се слага надписът: „Снимка ezeroOhrid-nauka.bg.jpg”.

blog-statia1

Може в самия файл да е вградена снимката и пояснението под нея, но може и в отделен текстов файл да се напишат всички имена на снимките по последователност и под тях пояснението. Ако не е описано конкретно място за определено изображение, то ще бъде разположено някъде в рамките на текста – по преценка на дизайнера на списанието.

Също много важно нещо са бележките под линия. Тъй като се пише научно-популярен текст, а не специализирана научна статия, е добре, ако има използвана литература или бележки, те да са след самия текст. Препоръката ми е да не се използват научни термини и терминология, която не може да бъде разбрана от всеки. Все пак се пише за широката публика, която не може да знае всичко. Ако използването на научна терминология е неизбежно, то значението ѝ трябва да бъде пояснено. Най-важното е текстът да бъде разбран от неспециалист – и то не само да разбере текста, а да му стане интересно и да иска да научи повече.

Тук може да видите всички броеве и да прецените – http://nauka.bg/bgnauka

Очакваме вашите статии на admin@nauka.bg

 

blog-statia2

 

Коментари

коментара

Related posts