На път сме да видим рекордна суперлуна – най-голямата от близо 70 години насам

supermoon-nov_1024
Суперлуна, заснета в Израел. Credit: Sergei25/Shutterstock.com

Ако искате да видите астрономическо събитие тази година, нека това бъде ноемврийската суперлуна, когато Луната ще бъде най-близо до Земята от януари 1948 г. насам.

По време на феномена, който ще се случи през нощта на 14 ноември, луната ще бъде с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от нормалното пълнолуние. Луната ще се намира също толкова близо до Земята чак на 25 ноември, 2034 г., така че наистина не искате да пропуснете това събитие.

Как се получава суперлуната?  НАСА обяснява, че причината е елипсовидната орбита на Луната – едната ѝ страна, наречена перигей, е с около 48 280 км по-близо до Земята отколкото другата ѝ страна, наречена апогей.

Когато Слънцето, Луната и Земята се подредят и Луната се движи в орбита около Земята, явлението е познато като сизигия (дума, която определено ще искате да запомните за следващата си игра на скрабъл).

Когато системата Земя-Луна-Слънце стане с обърнат към Земята перигей и Луната е на отсрещната страна на Земята, спрямо Слънцето се получава перигейна сизигия.

Феноменът води до това Луната да изглежда много по-голяма и ярка в небето, отколкото е по принцип. Това се отнася за суперлуната, или по-скоро за перигейната луна.

Суперлуните на са чак толкова рядко срещани – видяхме такава на 16 октомври и след супер суперлуната на 14 ноември предстои такава и на 14 декември.

Но тъй като Луната на 14 ноември става пълна в рамките на около два часа от перигея, ще изглежда най-голяма от близо 7 десетилетия.

„Пълнолунието на 14 ноември е не само най-близката луна за годината, но също и най-близката пълна луна за 21-и век“, обявяват от НАСА. „Пълнолунието няма да е толкова близо до нас чак до 25 ноември, 2034 г.

 Тази снимка, заснета през 2014 г. в Манхатън, е страхотна.

Зависи откъде наблюдавате, разликата между суперлуната и обикновеното пълнолуние може да бъде или силна или неясна.  Ако Луната се наблюдава високо над вас и няма сгради или нещо друго, с което да я сравните, може да бъде трудно да определите дали е по-голяма от обикновено.

Но ако я наблюдавате, когато се намира по-близо до хоризонта,  може да се получи така наречената „лунна илюзия“.

„Когато Луната е близо до хоризонта, може да изглежда неестествено голяма, ако се гледа през дървета, сгради или други обекти на преден план“, казват от НАСА. „Ефектът е оптична илюзия,  но този факт не отнема от изживяването.“

Ако планирате да наблюдавате суперлуната на 14 ноември, направете така, че да сте на подходящо тъмно място, далеч от светлините на града.

Превод: Димитър Радев

Източник: ScienceAlert

Коментари

коментара