You are here

Софтуер, който разпознава лицето на всеки минувач, е готов за пазара. Руската полиция е вероятен първи клиент

Представете си машина, която, след като веднъж запамети лице, има 75 процента вероятност да го разпознае в случай, че го види отново.

Заслужава ли си удобството машина да разпознава лицето ви? Изпратете свое селфи и не е нужно да носите билет за концерт – това обещава московската NTechLab, която използва технология за сканиране на лица за допускане на хора до фестивал на електронната музика това лято. Разбира се, след като веднъж са изпратени, селфитата остават в NTechLab, които са свободни да продадат своята база данни от лица и инструмента за лицево разпознаване на всекиго – от организатори на концерти до полицейски управления, та чак до авторитарни правителства.

Младите съоснователи на NTechLab изглежда не са обезпокоени от схващането, че софтуер за лицево разпознаване може да застраши неприкосновеността на личния живот. The Wall Street Journal съобщава:

26-годишият г-н Кухаренко и 29-годишният г-н Кабаков [съоснователите на NTechLab] до голяма степен отхвърлиха опасенията, че тяхната технология може да попадне в грешните ръце. Г-н Кабаков казва, че дори притежаването на смартфон означава, че не може да избегнете това бъдете наблюдавани. “Няма личен живот” – казва той. “Вашето правителство може да ви контролира сега … Взимате си iPhone или телефон с Android и той съдържа информация за вашето поведение, за вашето движение, за това какво купувате и с кого разговаряте.”

Програмата използва машинно обучение: трениране на алгоритми за разпознаване на определени лица отново и отново чрез непрекъснато захранване с изображения, докато алгоритмите сработят. (Набор от 20 милиона етикетирани снимки на известни личности са били използвани за обучението). NTechLab си сътрудничат с друга група за  направата на FindFace – инструмент, който направи снимки на лица и след това сканира VKontakte – руският Facebook, за да се види дали има съвпадение. Основателите го виждат като нов инструмент за срещане на симпатични непознати, почти като романтична комедия, в която тайно направена снимка в метрото води до бъдещата дълбока връзка. Има и друг термин за това и той е дебнене.

Платформата влезе в заглавията в Русия, когато група от VKontakte използва FindFace, за да се идентифицират и тормозят жени, за които се твърди, че са участвали в порнографски филми онлайн, стигайки дотам да се изпращат съобщения и снимки на приятели и роднини на жените. Според NTechLab групата във VKontakte е закрита, а членовете ѝ са блокирани от FindFace, което има почти един милион регистрирани потребители. Но етични съображения продължават да се въртят около технологията за лицево разпознаване, която е хваната в клопката на съдебни дела в САЩ.

Миналото лято британската полиция сканира лицата на хората, посетили музикалния фестивал Download, за да видят дали могат да намерят познати им престъпници сред посетителите. Сблъсквайки се с обществен протест и без ясна процедура за това какво да се прави със снимките на лицата, полицията изтри цялата партида.

Що се отнася до руските посетители на концерти, които са изпратили свои селфита на NTechLab, техните лица вероятно вече са подадени на алгоритъма, така че всяка камера, свързана със същия софтуер, може да ги разпознае отново независимо къде се намират. Удобно за полицията. Най-малко.

Коментари

коментара

Related posts